Elakkan Kecondongan Semasa Bermain Poker Dalam Talian

Seperti yang dikatakan ramai pakar, poker adalah permainan yang mesti dilihat sebagai satu sesi berterusan yang berlangsung seumur hidup. Jika seseorang boleh menyimpan kenyataan mudah ini dalam fikiran, ia boleh menjadikan varians jangka pendek, atau nasib, kurang menyakitkan apabila underdog menang. Baru-baru ini perkara ini dibawa pulang kepada saya bukan sekali tetapi dua kali pada malam yang sama. 

Saya sering bermain dalam kejohanan No Limit Texas Hold’Em mingguan tempatan dan dua tangan berikut muncul melibatkan saya dan isteri. Sebelum saya pergi, dia memutuskan untuk bermain dalam kejohanan poker pertamanya dan pergi bersama saya. Dia sangat gementar dan saya menyuruhnya bermain seperti yang dia telah belajar dan bukan seperti Gus Hansen. Ternyata, dia bertahan lebih lama daripada saya dan hanya terlepas wang itu. Dia bermain ketat dan agresif dan menerima segala kemungkinan yang memihak kepadanya apabila ia penting. 

Perkara pertama yang saya ingin bincangkan ialah yang mengetepikan saya daripada kejohanan. Saya berada di bawah pistol dan mempunyai kira-kira 900 cip yang tinggal (purata ialah 1500). Apabila saya melihat ke bawah dan melihat ace poket, saya memutuskan untuk bergerak masuk, kerana saya telah membina imej yang agak longgar dan merasakan salah satu timbunan besar akan cuba memastikan saya jujur. Nah, saya mendapat keinginan saya. Seorang pemain yang sangat mantap di kedudukan tengah menaikkan kesemuanya kira-kira 500 lebih untuk mengasingkan saya dan tidak mempunyai pengambil lain. Apabila dia menyerahkan saman AK, saya sangat gembira kerana saya lebih 92% kegemaran untuk menggandakan. Sudah tentu jika ace saya telah menahan anda tidak akan membaca tentangnya di sini. Selepas semua melecur dan berpusing papan membaca Q, T, 6, T, J memberi dia lurus dan saya tempat duduk di tepi.

Tangan seterusnya yang saya ingin bincangkan ialah yang mengetuk isteri saya daripada kejohanan itu. Ia adalah kepada empat pemain dan dia dan timbunan bersaiz sederhana yang lain kedua-duanya masuk sebelum kegagalan. Dia mempunyai AK off saman terhadap A8 sesuai, yang menjadikannya kegemaran 69%. Selepas kegagalan datang K, T, 9 pelangi dia adalah kegemaran 91%. Pusingan ialah 6 dan sungai itu adalah 7, memberikannya laluan lurus dan dia tempat di sebelah saya. Dia akan menjadi ketua cip dan dalam wang jika dia akan memenangi tangan itu. 

Sesetengah orang akan merengek tentang kedua-dua ini sebagai rentak buruk dan bertindak seperti kad itu berhutang sesuatu kepada mereka. Cara saya memilih untuk melihat situasi ini sedikit berbeza dan membantu memastikan saya fokus dan tidak condong. Jika saya 95% kegemaran dan 5% menang, maka saya rasa kali seterusnya saya akan menjadi kegemaran 96% kerana saya tahu bahawa saya akan menang 95 daripada 100 kali dan saya sudah menghabiskan satu daripada kerugian. Saya juga tahu bahawa jika saya terus berusaha untuk meletakkan diri saya dalam situasi ini, saya akan berjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *